Wat is TTS
Home Waarom deze site Wat is TTS Ons verhaal Na het verlies Overige sites Ervaring ziekenhuis Nieuwe zwangerschap Reacties omgeving TTS Beeldjes

 

 

Wat is TTS?                                                                                                                       

TTS staat voor Tweeling Transfusie Syndroom.

Dit syndroom kan alleen voorkomen bij eeneiige tweelingen (soms onderdeel van een drie- of vierling).

Een groot deel van de eeneiige tweelingen hebben naast hun eigen bloedsomloop ook nog een onderlinge bloedsomloop op de placenta. Wanneer het evenwicht tussen de bloedvolumes van beide kinderen verstoord raakt is er sprake van TTS. In zon geval zal het ene kind nauwelijks nog vruchtwater hebben, en het andere veel te veel.De donor (kindje met weinig vruchtwater) geeft tevens voedingsstoffen af aan de recipint (kindje met te veel vruchtwater). Hierdoor raakt het ene kindje soms achter in groei waar het andere kindje juist overvuld wordt. Om het kleinste kind zit nog nauwelijks vruchtwater terwijl het grotere kind zich in steeds meer vruchtwater bevind. De buik van de moeder gaat hierdoor dan ook in korte tijd behoorlijk opzwellen wat nogal pijnlijk kan zijn.

Gelukkig bestaat er sinds enige tijd een behandeling voor dit syndroom, waardoor veel kindjes op tijd gered kunnen worden.

Deze behandeling heet endoscopische lasertherapie. Het LUMC in Leiden is het enige ziekenhuis in Nederland die deze therapie kan toepassen. Met behulp van een endoscoop kan de gynaecoloog de onderlinge vaatverbindingen opsporen en deze met een laser dichtbranden. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving (ruggeprik) op de operatiekamer en kan variren van een half uur tot een uur. Het ligt eraan of de verbindingen goed te vinden zijn. Om er o.a. achter te komen hoe de kindjes liggen en in welke conditie ze zijn gaat er een lange echo aan vooraf. Tevens wordt met behulp van deze echo gekeken op welke plaats er in de buik geprikt kan worden.

Voordat deze operatie plaats vindt word aan de ouders nadrukkelijk verteld dat er ook risico's verbonden zijn aan deze ingreep. Zo heb je 60% kans op een goede afloop met twee levende kinderen en 20% kans dat er n kindje overleeft. Maar in 20 % van de gevallen lukt de operatie niet of zijn de ween niet meer te remmen en worden de kindjes veel te vroeg geboren. Na een geslaagde operatie kan het dus nog gebeuren dat door de enorme druk die op de baarmoederhals heeft gestaan de vliezen toch voortijdig spontaan breken. Bij het laatste zullen in de meeste gevallen beide kinderen komen te overlijden wanneer dit voor de achtentwintigste week gebeurt. Ten gevolge van vroeggeboorte of doordat de kindjes vr de operatie al erg ziek waren, kunnen de kinderen hersenschade oplopen. Dit werd geconstateerd bij 5 10 % van de overlevende kinderen.

Gaat het tijdens en na een geslaagde operatie goed, dan kun je de tweelingzwangerschap weer vergelijken als bij een normale tweelingzwangerschap. In de meeste gevallen ga je dan ook weer gewoon terug naar het ziekenhuis waar je hiervoor onder behandeling was.

 

Informatiebron; Cicero 19 april 2002 'Laser leert tweeling eerlijk delen.'
 

Wat is acute TTS ?

Meestal wordt met chronische TTS bedoeld dat tussen 16 en 30 weken een toenemend onevenwichtige bloedverdeling optreedt, en uiteindelijk leidt dit tot het symptoom van teveel vruchtwater bij de n (en te weinig bij de ander). Met acute TTS bedoelt men dat bij overlijden van n foetus of tijdens de baring een plotse transfusie optreedt van de ene monochoriale tweeling naar de ander, bv van de gezonde naar de dode foetus (waardoor de gezonde natuurlijk ook in gevaar komt) of dat tijdens de baring een plots onevenwicht optreedt terwijl voordien maandenlang wel alles in evenwicht was. Men vermoedt dan dat dat is gebeurd als n kind heel rood en het andere heel bleek geboren wordt.